Przepisy do 150 kcal
1.Mizeria (30 kcal)
Składniki na 4 porcje:• 300 g zielonych ogórków
• 100 g cebuli
• 2 ząbki czosnku
• sól, szczypiorek
• 1/2 szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego
Ogórki pokroić w krążki, cebulę w półkrążki, czosnek zmiażdżyć i dodać do kefiru. Kefir wymieszać z warzywami, przyprawić solą, posypać szczypiorkiem.
•nieduża główka kapusty
• dwa pomidory
• po pół pęczka koperku i grubego szczypioru
• cebula
• dwa ogórki małosolne
• kilka rzodkiewek
• po ćwierć strąka żółtej i czerwonej papryki
• ząbek czosnku
• trzy łyżki oliwy
• pieprz
• sol
Kapustę pokroić w jak najcieńsze długie makaroniki, wypłukać, osączyć na sicie. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i posiekaną zieleninę. Pomidor pokroić w grubą kostkę lub kliniki, ogórki w ćwierćplasterki, rzodkiewki w talarki, a paprykę w cienkie paski, czosnek przecisnąć przez praskę. Tuż przed podaniem wszystkie składniki wymieszać z oliwą, przyprawić solą i pieprzem.
• małe jabłko
• mały banan
• 125ml wody
• kostki lodu
Jabłko umyć, usunąć pestki, pokroić. Banana obrać i pokroić w plasterki. Zmiksować na gładką masę. Dolać wody. Do szklanki wsypać kostki lodu. Na koniec wlać gotowy napój do naczynia.
• łyżka chudego twarogu
• 2 łyżki jogurtu naturalnego 0%
• 4 rzodkiewki
• szklanka pokrojonej sałaty lodowej
• sól
• pieprz
Warzywa umyć. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Jogurt i twaróg zmieszać ze sobą, dodać przyprawy. Pomieszane warzywa polać gotowym dipem.
•500 g arbuza
• sok z 1/2 cytryny
• 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
• 1/2 łyżeczki cukru pudru
Miąższ arbuza oddzielić od skórki, pokroić w dosyć grubą kostkę, usuwając gniazda nasienne. Ułożyć w salaterce, skropić sokiem z cytryny, oprószyć cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wstawić do lodówki. Sałatkę podawać mocno schłodzoną.
•100g polędwicy z tuńczyka
• duża marchewka
• mała cebula
• sałata
• sól
• pieprz
Tuńczyka ugotować z pokrojoną w plastry marchewką i cebulą. Na talerzu ułożyć sałatę. Po ugotowaniu nałożyć rybę i warzywa. Doprawić solą i pieprzem. (Ja zwykle wyrzucam cebule, ponieważ nie lubię jej smaku, dodaję ją tylko podczas gotowania po to, aby ryba nie była za bardzo mdła, ale jak kto lubi
![[dblpt])](https://www.0kg.oxn.pl/upload/oxn_pl/0kg/smilies/[dblpt]).png)
• 3 duże cebule
• 3-4 jogurtu
• ocet winny lub kwasek cytrynowy
• liść laurowy
• cukier
• pieprz
• sól
Pokroić cebule w drobne piórka. Zagotować 3/4 szklanki wody lekko zakwaszonej octem lub kwaskiem cytrynowym, posolić, dodać łyżeczkę cukru, listek laurowy i wrzucić cebulę, gotować, aż lekko zmięknie. Odcedzić, dobrze ostudzić, wlać śmietanę lub jogurt, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
• bulion warzywny w kostce
• marchewka
• natka pietruszki
Kostkę rozpuścić we wrzącej wodzie. Pokrojoną marchewkę w kostkę gotować do miękkości. Nałożyć na półmisek, zalać zupą, posypać posiekaną natką pietruszki.
• 70g białka kurzego
• 150ml mleka 1,5 (ja robiłam z takim mlekiem, możecie użyć tego odtłuszczonego, wyjdzie mniej kalorycznie )
Białka ubić na sztywną pianę. Zagrzać mleko i do jeszcze niegotującego się mleka włożyć pianę. Gotować aż mleko zacznie wrzeć.
2.Surówka wielokolorowa (45 kcal)
3. Koktajl owocowy (126 kcal)
4. Sałatka (74kcal)
5. Sałatka z arbuza (29 kcal)
6. Tuńczyk z warzywami (109kcal)
7. Surówka z cebuli (75 kcal)
8. Rosołek (20kcal)
9. Zupa "nic" (99 kcal)
Przepisy wytrzasnęłam z różnych zakątków internetu :)
Komentarze
Prześlij komentarz